Friday, January 30, 2009

Zelandiarol irtak...#2 Shogun

5 evvel ezelott elegunk lett es elhataroztuk, hogy lepni fogunk, es mashol tervezunk uj eletet. Interneten neztem utana hol a legkonnyebb a letelepedes,kikotes csak annyi volt,hogy angol nyelvterulet legyen. Utanajartam es a szakmam is keresett volt NZ-n. Ugy dontottem eloszor en megyek ugymond korbenezni,es ha minden OK, a baratnom kovetni fog. Legjobb baratommal jottem, akit anyagiakban segitettem, maskulonben nem tudott volna kijonni. A Del-koreai Legitarsasaggal repultunk Aucklandra. Nagyon elegedett voltam a szolgaltatassal, 11 ora repules utan is mosolyogtak es kedvesek voltak a legikiserok. Nem ugy mint a Lufthansa,
4szer repultunk mar veluk,mindig ugyanaz a tapasztalatom volt, ridegek,nem is nagyon mosolyognak,ha igen,egy lepes utan lehervad a mosoly az arcukrol.
Volt egy olyan fura erzesem,mintha csak egy targy lennek,akit gyorsan leultetnek, aztan etetes-itatas kovetkezik,vegen pedig gyorsan kirugdosnak a repulorol.
Etkezeskor(pedig nem is eszem lassan) alig volt ido befejezni, amit adtak,nem sokkal rogton utana be is szedtek.
Megerkezeskor Auckland repteren minden siman ment,papirokat postan magunk utan kuldtuk. Nekem megvoltak a szukseges papirok forditassal. Megismerkedtunk meg 3 magyar sraccal,akik ugyanazzal a geppel jottek,tartottuk is a kapcsolatot.
Egyutt mentunk a varoskozpontba,ahol 1 hetet Backpackers-ben laktunk. Utana probaltunk eperszedessel (senkinek nem ajanlom),4 nap utan feladtuk,120 kilot
epret szedtem, kaptam erte 39 dollart! Evvege fele erkeztunk, allast nem talaltam, mert azt mondtak jojjek vissza februarban. Legjobb baratom, akivel jottem,hivjuk
csak Daginak, talalt munkat,mint karosszeria-lakatos,de nagyon lassu volt, angolul se beszelt,3 nap utan kirugtak. Kovetkezo munkahelyen 6 napot birt ki,
utana kirugtak. En tartottam el magunkat,fizettem a lakbert,etel-italt,mindennap Mekibe jartunk, mint a nagyok, 15 eves kocsit vettem 2200 dollarert,HOnda Ascot.
Egy vagyont fizettunk belvarosban a parkolasert. Talalkoztunk egy kedves, idos magyar holggyel,Eva nenivel,akivel sokaig tartottuk a kapcsolatot,sokat
koszonhetek neki. Meg Magyarorszagon emailon keresztul megismerkedtem F.G.-vel, aki kiokositott par emigracios dologgal kapcsolatban.
Talaltunk lakast kozep Aucklandon 2 szobast,butorozatlanul $250/het. 1. ejszaka foldon aludtunk,meg takaronk sem volt, nagyon faztam,pedig december volt. 2.nap
berendeztuk 2 matraccal, 2 parnaval, $2 boltban vettunk evoeszkozoket..stb.,ami ugyan rozsdamentes volt, de a 3. kajalas utan be is rozsdasodott. Na ennyit a $2dollaros
boltokban valo vasarlasrol.Peldaul szalveta,ruhacsipesz,muanyag dolgok, ezeket erdemes ott venni,mert nem lehet elrontani ezeket.
Mivel szakmamban nem tudtam elhelyezkedni, kenytelen voltam ideiglenesen mas munkat talalni. Elmentem gipszkartonozni,penz nem sok volt belole,raadasul hol volt, hol nem volt munka. Penzem nagyon gyorsan fogyott,karacsonyra el is fogyott majdnem mind. Januar vegen Dagi elhatarozta, hogy neki elege van,feladja,vissza akar menni. Februar elejen vissza is ment,de ugy,hogy 24 evi baratsag utan csinalt 1200 dollaros telefonszamlat,ami az en nevemen volt,ezert kesobb nekem kellett kifizetnem,ezenkivul kikolcsonzott PS2, 5 jatekkal az en nevemen, amiket elvitt Magyarorszagra,ezt is nekem kellett kifizetni, $860.
Ehhez jon meg a villanyszamla.
Mai napig is tartozik kb. $5000-ral. Hat ennyit a nagy baratsagrol.
Penzugyekben az ember nem bizhat senkiben, meg a legjobb baratjaban sem!!!
Egyedul maradtam,mert a tobbi magyar sracok is visszamentek kulonbozo
okok miatt. Aramot,telefont kikapcsoltak, marcsak 1 hetem volt a lakasban,nem tudtam tovabbfizetni. 1 csomag kenyer 1 kis uveg lekvarral, ez volt a napi kaja, meg viz. A WOF es regisztracio is lejart a kocsimon reg,biztositas nem is volt. Ott ultem a sotet szobaban egyedul es neztem Auckland fenyeit, es azon gondolkoztam,ez lenne a nagy uj-zelandi alom?.....
Mindenki elpartolt tolem, senki nem hitt mar abban, hogy en barmit is tudnek itt kezdeni, kiveve a baratnom, aki folyamatosan kuldott SMS-t,es biztatott,erot
adott. Februar vegere en is feladtam, es egy penteki napra meg is volt a visszafele jegyem, viszont csoda tortent mert elotte 2 nappal, szerdan felhivtak,hogy felvettek, van allasom.
Innentol kezdve megvaltozott minden a jo iranyba. 1 honappal kesobb meg volt a Work Permit, baratnomnek telefonaltam, hogy johet ki utanam. 5 honapig voltunk tavol egymastol.Fel evre ra,hogy kijott NZ-re,osszehazasodtunk. 1 honapig egy magyar csaladdal laktunk, ez tragedia volt! Senkinek nem ajanlom,hogy egyutt lakjon mas csaladdal. Hamar kiderult szamunkra,hogy csak ki akarnak hasznalni anyagilag. (butorhasznalati dijat vartak el tolunk,mivel hasznaljuk az o szekuket,nezzuk a tevejuket, amin ok valasztjak ki a musort,szaritot csak 10 percig hasznalhattuk,utana lekapcsoltak,mert sokat fogyaszt,ok negyen voltak, mi ketten, de a rezsit felesbe fizettuk.Fozeskor lekapcsoltak a sutot alacsony fokozatra,hogy ne hasznaljunk sok aramot.Elvartak,hogy a macskaalmot is takaritsuk fel az o macskajuk utan,aki a lakasban lakott. Amikor a fagyasztoba csirkecombont akartunk venni, azt mondtak, nincs hely a fagyasztoba,hacsak nem kis csirkecombokat veszunk) Baratnom megerkezese utan a 2. napon kiadtak, hogy ablakot kellene pucolni, meg a plafon egyik felet is neki kellett volna lemosnia. Miutan nem teljesitettuk utasitasukat,azonnal rossz emberekke valtunk. Kibeszeltek a hatunk mogott gusztustalanul. Elvartak, hogy minden gondolatunkat osszuk meg veluk.
Az elkoltozes maga volt a boldogsag. 2 szobas lakas butorokkal, TV ($250/het) es csak ketten voltunk. Elozo helyen munkahelyemre kb. 50 perc volt az ut, innen csak 5 perc.
Ezt az allast masik magyar sracnak koszonhetem,aki megsajnalt, ahogy a Dagi bant velem.
Azota is ennel a cegnel dolgozom. Repteri megerkezes:
Tolunk csak azt kerdeztek, mennyi ideig akarunk NZ-n maradni, en azt mondtam 3 het, baratnom 2 hetet, es ezek utan bepecseteltek a Visitor Visa-t ami 3 honapra szolt. Munkaengedelyek:
3szor igenyeltunk Work Permit (WP), mindenesetben tobb hetet vartunk ra. Legdurvabb eset mikor 5 honapot vartunk a WP-re. Egyszer majdnem baj lett belole, mert egy utszeli rendorsegi ellenorzes soran nem tudtuk igazolni magunkat,leven vartunk az utlevelunkre az emigraciotol. VAsarnap volt,ugyfelszolgalat nem volt,a nyilvantartasban az szerepelt,hogy engedelyunk lejart honapok ota. Ezek szerint illegalisan tartozkodunk az orszagban. Ezt mondta az emigracios tiszt. Le akartak tartoztatni, a rendorok mar korulottunk voltak, de mi probaltuk megmagyarazni miert is lehet ez. Egyetlenegy emberen mulott aki azt mondta, a masiknak hogy most nem tartoztatnak le, de masnap az legyen az elso dolgom,hogy elmegyek az emigracioba es kideritem miert kell varni mar 5 honapot egy WP-re. Masnap az emigracioba be is mentem, a pultos kavet iszogatva hintazott a szeken,eloadtam neki a tortenetemet,mire azt mondta, ott egy darab papir,irjam le nevem es telefonszamom, es vissza fognak hivni. Nem hittem a fulemnek (ilyet soha nem tettem eletemben) es kezeimet az asztalara teve elorehajoltam es duhomet visszatartva mondtam neki, hogy van fogalma mennyire komoly szituacio volt a tegnapi, es ha orizetbe vesznek mennyi esellyel tudnek folyamodni a letelepedesre, vagy akarmilyen engedelyre. Felfogta mirol beszelek, abbahagyta a hintazast es lerakta cseszejet, es azt mondta uljek le kerit valakit aki segiteni tud nekem. 2 percre ra kijott egy no,behivott az irodajaba,bemutatkozott,o volt a bevandorlasi ugyek igazgatoja,elmondtam neki is a tortenetemet,azonnal felfogta mennyire komoly volt, megadta otthoni,mobil,hivatali telefonszamait. Mondta, hogy fel fogja hivni a rendorseget, tisztazza esetunket es ha tovabbiakban barmi problema lenne, adjam meg a telefonszamat es majd o beszel veluk. Mai napig megvan a telefonszama. :-)
Elso kozos WP kerelmezese se ment egyszeruen. Kulon-kulon 1 oras interjura hivtak be minket az emigracioba,ugyanazokat a kerdeseket tettek fel nekunk, pl. egymas csaladjarol,megismerkedesi korulmenyeinkrol,pl.hol talalkoztunk eloszor es mikor...stb. Szinte sose sikerult ugyanazt mondanunk, pl. milyen fajta vacsora volt elozo nap, kiwi vagy magyar. En azt mondtam kiwi, parom azt mondta magyar. FEnti interju azert tortenhetett, mert szeptemberben hazasodtunk es oktoberben igenyeltuk a WP. Csak azt nem ertem miert kellett a kovetkezo 2 WP-nel ugyanugy bizonyitani, hogy a felesegem a felesegem es egyutt elunk,ha mar egyszer bebizonyitottuk, miert kellett ujra es ujra.
Parom nyitott munkaengedelyt kapott utanam, amivel ugy keresett munkat, hogy szemelyesen mentunk erdeklodni munkahelyeken, a 2. alkalommal sikerult talalnia.
WP es Residency intezese: Ezeket mind magunk inteztuk, nem fizettunk ugynoknek feleslegesen, ha kerdesunk, problemank volt, felhivtuk vagy szemelyesen mentunk az emigracioba,ahol mindig segitettek.
Erdekes latni mas magyarokat amint vadul elkezdenek koltekezni, meg nincs is WP-juk, NZ-rol szinte semmit nem tudnak, de mar az erkezes utan 2 hettel plazmatevet vesznek, hazimozit, nagyerteku cuccokat vesznek. Nekunk az elejen 120 dollaros hasznalt tevenk volt,hasznalt butorok. 1 evig nem volt mosogep, parom kezzel mosott,utana 2szer kaptunk hasznalt mosogepet.
Azota vettunk jo minosegut, ujat. Megkritizaltak mar mas magyarok amiert nekunk nincs hazimozink ugymond leneztek emiatt. Ugyan nem vesszuk korul magunkat draga, luxus cuccokkal, viszont rengeteget utazunk, korbejartuk egesz NZ-t (eszaki-deli sziget), nehezen tudna akarki is olyan helyet mondani, ahol mi nem lettunk volna, minden evben 6 hetre elmegyunk Mo-ra csaladlatogatasra, pl. voltunk mar Fijin is 2 hetet. Mikor baratnom utanamjott NZ-re es elkezdtuk kozos eletunket itt, szo szerint a nullarol, pontosabban a minuszbol indultunk, mivel a tartozasokat kellett minden heten visszaadni, illetve fizetni.
Miutan kulonkoltoztunk a fent emlitett magyar csaladtol, szep lassan vettunk meg mindent, ugy beosztva a penzt, hogy kozben azert kirandulgattunk is. A mai napig sem ertem, miert kell allandoan NZ-t Mo-val osszehasonlitani, hiszen 2 teljesen kulonbozo orszagrol beszelunk. Az emberek mentalitasa, elethez valo hozzaallasa is teljesen kulonbozo . Nincs osszehasonlitasi alap. El kell fogadni olyannak amilyen, ha ezt valaki nem tudja megtenni, szenvedni fog itt. Szerintunk altalanossagban lehet azt mondani, hogy a Kiwik kedvesek es baratsagosak (attol is fugg hogy allsz hozzajuk), persze ez nem azt jelenti, hogy ok tokeletesek, vannak koztuk rossz emberi tulajdonsagokkal rendelkezok is, az itteni magyarok (akiket ismertunk-ismerunk) kozott is van kedves-segitokesz, de a tobbseg azert nem ilyen.....
..........neten megismertunk egy magyar part,akik par honap utan NZ-re jottek, es rovid ismeretseg utan 2000 dollar koruli osszeget kertek tolunk kolcson ugy,hogy se a cimuket meg mobilszamukat se tudtuk, miutan nem teljesitettuk, a "baratsag" megszakadt, es tobbet nem hallottunk roluk.......hozzateszem kierkezesuk elott szinte folyamatosan emailokat irtunk-irtak, kerdeztek-valaszoltunk..... ..........egy masik magyar par felhivott egyik vasarnap reggel fel 8kor az agybol kiugrasztva, hogy vigyuk oket el a munkahelyukre, mert bedoglott az autojuk. Del-Aucklandbol elindulva kozep Aucklandnal felvettuk oket es elvittuk eszak Aucklandra. Ez kb. osszesen 2,5 orat vett el a vasarnap reggelunkbol. Azert kertek meg, mert a taxit draganak tartottak. Mi nem kertunk toluk semmit se,viszont ok ragaszkodtak ahhoz, hogy legalabb egy ebedre meghivjanak. Ok foztek volna, mivel a szakmajuk szakacs. Ez kb. 3 eve volt, azota is varunk az ebedmeghivasra.........

Egy masik magyar parnak pedig elmondtuk hogyan lehet ugynok nelkul (igy tobb 1000et sporoltak, elotte pedig meg a WP-t is ugynokkel inteztek) is kerelmezni, elintezni a Residency-t, elotte pedig folyamatosan segitettunk nekik emigracios dolgokkal kapcsolatban, kesobb mindig ugy adtak elo, mintha ok elobb vagy jobban tudnak a dolgokat.......
mivel nem hoztunk nekik Mo-rol egy tobb ezer forintos erteku dolgot (amiert nekunk kellett volna utazni, utanajarni, megvenni, pedig ugy kertek meg, hogy csak el kell hozni, mert egy ismerosuk megveszi es csak atadja nekunk a repteren) tobbet nem alltak velunk szoba....

Elmentunk ujra kozos szigonyhorgaszatra a magyar csaladdal. Parom hozta a kajakot is, mivel azzal messzebbre lehet bemenni es a fiuknak nem kell annyit uszni. Mi lanyok (en, a feleseg es lanya,14 eves) ilyenkor a parton maradunk, beszelgetunk, elvagyunk, a fiuk (parom, a ferj es a fiuk, 15 eves) bemennek a vizbe halat loni. Ez alkalommal egy obolbe (ahol mar korabban is voltunk) mentunk.
A menete az, hogy valaki a fiuk kozul mindig a kajakban marad, aki ott van a masik 2 fiu mellett, hogy a lelott halat a kajakba, dobozba tegye,(leven hogy nyar van,capak vannak a vizben, akik jonnek a veres halra) ill. ha baj van (valaki kifaradt az uszasba, vagy akarmi) ott legyen mellettuk A 15 eves fiuk ult a kajakban. Kb. fel ora utan kiderult, hogy az apja buvaros szemuvege hasznalhatatlanna valt, ezert megkerte a fiat, evezzen vissza a partra, es hozza a masik buvarszemuveget. Ezalatt parom es a ferj ott maradtak a vizben, de mivel nem tudtak volna hovatenni a lelott halakat, varni kellett es csak uszkaltak a vizben.
A fia visszajott hozzank a partra, vitte a buvarszemuveget, a feleseg csak annyit mondva, hogy megyek WC-re elment tolunk, en a lanyaval maradtam a parton. Kovetkezo pillanatban latjuk (mi egy domb tetejen voltunk, a beach mellett, lelattunk az obolre), hogy a feleseg is a kajakban ul es mennek befele.
Telt az ido, es azt latjuk, hogy masik iranyba, a kovetkezo beach fele eveznek, aztan eltuntek a szikla mogott, arra nem lattunk ra.
Elotte odamentek a paromhoz es ferjhez, akik vizben voltak. Parom lemerult a viz ala a halakat beetetni, mire feljott a kajak eltunt a masik, tavoli beach fele.
Parom erthetetlenul nezte, hogy fognak most halat loni, hova teszik a halat, ha azok ketten elcsonakazgattak, raadasul szo nelkul.....
A ferjet kerdezte, az meg mondta, arra mentek......
Kesobb a ferj elment parom kozelebol hal utan nezni a viz alatt, parom ott maradt egyedul a vizben kezeben a szigonypuska, aminek a vegen kb. 20 meteres kotel, ami a kajakhoz volt kotve (korabban mar elhagyott egy szigonypuskat, azota a kajakhoz koti.) Amig o a halakat etette lent, a kotelet a 15 eves fiu lekototte a kajakrol, sot az o muanyag 20 literes dobozt is rakototte, gondolvan parom majd abba teszi a halakat.
Azt nem kozolte parommal, hogy hozzakoti a dobozt, amit nem lehetett vizhatlanul lezarni, vagyis eresztette be a vizet.

Szoval parom egy ido utan erezte (mivel a doboz a nagy hullamban lemerult, megtelt vizzel, a teto lejott a dobozrol), hogy valami huzza lefele a vizben.
Amugy nem ertjuk hogy gondolta a 15 eves fiu, hogy szo nelkul felkoti a muanyag dobozt a kotel vegere es elengedi, az nem marad meg a viz tetejen,foleg ha meg cucc is van benne!

Parom a vizben, a szigonypuskaval, a kotel vegen a vizzel megtelt dobozzal kinlodik egyedul, a nem kis hullamokban, probal uszni, egy nagyobb hullam pedig ra is lokte egy sziklaszirtre ...stb, es latja, hogy azok ketten meg a parton a kajakkal kikotve allnak a messzesegben. Parom kiuszik nagy nehezen, mikor kiert idegesen, kifulladva, ingerult hangnemben, (ami szerintem ertheto ilyen helyzetben) rakerdez ki kototte fel a dobozt, es miert hagytak ot ott egyedul, mit
keresnek a masik parton???........
A 15 eves fiu mosolyogva teszi fel a kezet, hogy o kototte fel a dobozt, de arra mar nem kapott valaszt, hogy mit keresnek itt, miert van itt a kajak, aminek a vizben kene lenni, hogy a halakat tudjak beledobalni..
Mindketto hallgat, parom ott allt egy darabig valaszra varva, mivel azok ketten hallgattak, ugy dontott elege van ebbol es aztan kozolte, akkor o visszauszik ( nem kis tavolsag). Visszajon parom es ekkor meseli el mi tortent....
A ferj valahol a vizben, o ezt nem latta mi tortent, es nem is foglalkozott vele, hogy a kajakot, ami kellett nekik a halak miatt, a csaladja elviszi......

Par ora utan, megjelenik a feleseg csurom vizesen, kozli elet-halal kozott forogtak a vizben a kajakkal, a nagy hullamok miatt orakig tellett nekik a partra kerulni, olyan volt a helyzet, mint a katasztrofafilmekben...stb. Sot!!!!! Idezem szo szerint, latott egy capat a vizbol kidugni a fejet, ill. nem is capa volt, hanem a fekete-feher gyilkos orka balna!!! Tovabba kozolte, hogy a parom ott hagyta oket, nem foglalkozott veluk. Egy ott lako kiwi ember kocsival athozta oket arrol a partrol, mivel gyalog kb. 3 kilometer lett volna a hegyeken keresztul.

Mielott a feleseg eloadta, hogy oket a parom nem mentette meg es majdnem meghaltak emiatt......a parom lement a partra mivel meglatta, hogy kajakozik vissza a ferj. Beuszott a parom, a ferj (mikozben evezett es kikerulte a paromat a vizben) annyit mondott paromnak, hogy "otthagytad a csaladomat megdogleni, ezt nem vartam volna el toled". A ferj a kajakot otthagyva a parton, minden szo nelkul feljott hozzank a dombra, szo nelkul, lefele nezve idegesen es gyorsan felkapta a cuccukat es leindult. Kozben felesege, a lanyuk is pakoltak, en is osszeszedtem a cuccunkat, de nem ertettem miert viselkedik igy a ferj. A parkoloban (egymas mellett volt a 2 kocsi) a parom szedte a cuccokat a kajakbol, a 2 gyerekuk a kocsiban ultek, a ferj 1 perc alatt osszepakolt (1 szot nem szolva hozzank!!) es beult a kocsiba, a feleseg meg hatul pakolgatott, es rakerdeztem es mondtam nekik, nem ertem most mi van....

Ekkor a feleseg paromnak elkezdte mondani (nem kedves hangnemben), hogy jol otthagytal minket, majdnem meghaltunk, alig birtunk kijonni......stb. Parom nezett ra, es megkerdezte, mondta, o nem tudta, hogy bajban vannak, mert o csak azt latta, hogy mikozben o "fuldoklik" a vizben, ok a parton allnak, rugdossak a homokot, es mikor odament hozzajuk nem mondta egyik sem, hogy bajban vannak, ill. mi tortent, ill. nem tudnak visszamenni a masik partra.
Tudod mi volt a feleseg valasza, miert nem mondott erre akkor semmit??????
Mert megijedt es felt paromtol, mivel o nincs hozzaszokva, hogy valaki ilyen hangosan beszeljen vele!!! FELT a paromtol, felt megmondani, hogy bajban vannak.
Azt is mondta, ha parom bajban volt, miert nem engedte el a szigonypuskajat, a kotellel, mindennel egyutt, OK KIFIZETTTEK VOLNA!!!
El tudod kepzelni, hogy parom eloadja, hogy le kellett vagni a puskajat (300 dollaros) mert fuldoklott a doboz huzta le, es megkeri oket hogy fizessek ki neki, es ok kifizetik?? Amikor sajat magunknak nem tudnak puskat venni, csak a szigonyt??

En csak annyit mondtam neki, mi segitettunk nektek, meg masoknak is mindig mindenben, es akkor mi vagyunk a rossz emberek??
A valasza az volt a felesegnek, igen, elgondolkozhatnatok az okan!
A ferj a kocsibol figyelt minden szo nelkul, aztan idegesen raszolt a felesegre, hogy azonnal uljon a kocsiba es ne beszeljen velunk........

A ferj meg se hallgatott minket, nem is szolt hozzank, nem is erdekelte volna mit mondunk, mert o csak annyit szurt le az egeszbol, hogy a csaladja a masik parton van es majdnem meghalltak es a parom nem mentette meg oket!!!!

Hozzateszem, ha latom (es mi is lattuk felulrol), hogy nagy hullamok vannak azon a reszen, nem megyek oda, a masik, akkor ult eloszor eleteben kajakban a feleseg,
a 15 eves fiaval mentomelleny nelkul a nyilt vizen!

Most ujra mi vagyunk a rosszak, pedig ennek a csaladnak (mint a tobbieknek is) segitettunk, az iwiwen jelentkeztek, irtak, kerdeztek, irtunk nekik, valaszoltunk.

Talan bennunk van a hiba, es mi vagyunk a rosszak, hogy mindig minden itteni magyar csaladdal, parral elobb-utobb ugyanaz a vege.......Pedig mi segitettunk mindegyiknek....
Most mar megertem azokat a magyarokat, (lattunk ilyet), akik nem akarnak masik magyarral kapcsolatba kerulni.
A magyarok irigyek egymasra (ennel a csaladnal is megnyilvanult), bunkok egymassal, okoskodok es elvarjak a segitseget, kernek is segitseget, addig mosolyognak, amig kell nekik valami, ha mar sinen vannak, az jon le mindenbol, hogy te vagy a rossz ember, es kulonben is ok ennel mindent sokkal jobban tudnak.
Parom aki (szinte) ejjel-nappal tanulmanyozza a halakat, meg a szigonyhorgaszatban is van tapasztalata, neki akartak megmondani, kioktatni melyik hal milyen, hol van, hogy kell leloni.
Ha ez nem velunk tortenik, nem mi tapasztaljuk, latjuk-halljuk sajat szemunkkel- fulunkkel, nem hiszem el, hogy van ilyen!

Osszegezve, van egy kis alapunk azt gondolni az itteni magyarokrol, hogy a tobbseg azert nem a kedves-segitokesz kategoriaba sorolhato.......de ahogy mar irtam, van kivetel, de az nagyon-nagyon keves es nem konnyu ratalalni......

Residency:December elejen adtuk be a EOI-t, 1 het utan kihuztak,es felszolitottak,hogy adjuk be a letelepedesi kerelmet a szukseges iratokkal. Ezt februarban adtuk be (orvosit- erkolcsit inteztunk elotte), majusban megkaptuk a letelepedesi engedelyt.

Nekunk ez az orszag megfelel, 5 ev alatt tobbet ertunk el, mint Mo-n egesz eddigi eletunkben. Itt egy jo szakmaval kenyelmes joletet lehet elni, milliomos viszont nem leszel.

6 comments:

  1. Szia!
    Ennek a történetnek az eleje olyan ismerősnek tűnt, egy más nézőpontból (mintha) már olvastam volna. Lehetséges?! (subdimension)
    Bandi

    ReplyDelete
  2. Szia,

    Shogun-ek februar elejen kerultek fel a blogra.
    Azota kicsit bovitettek a sajat tortenetuket.
    Lehet, hogy az ujonnan hozzacsapott resz zavart meg...?

    ReplyDelete
  3. Szia agica!

    Azt szeretném megkérdezni hogy mi az a "jó" szakma amivel szerinted érdemes neki vágni ennek a nagy kalandnak? Mert aki megosztja velünk életét vagy életének egy részét szóval ők mind szellemi munkát végeznek. És te?
    Köszönöm: Szőke János

    ReplyDelete
  4. Szia

    Van koztuk ez is az is.
    Van autoszerelo, asztalos, irodai dolgozo, es van koztuk munkanelkuli is, aki mar honapok ota munkat keres.
    Nekem az egyik vegzettsegem szocialis, igy en olyan munkakorben vagyok(idosgondozas/betegapolas)
    Ha nagyon jo vagy a szakmadban, es "el tudod magad adni", akkor akkor szinte barmilyen szakmaval johetsz.

    ReplyDelete
  5. Szia Ágica
    Vajdaságbol irok neked és igen csak elszomoritó hogy az ottani magyarok egy része mennyire nem össze tartó.Én vajdasági magyarként mindég azt hittem,hogy tévol az othontol a nemzettársak összetartanak és segitik egymást.Ezekszerint tévedtem.Nekem is már egy ideje a kitelepedés jár az eszemben és irtam is az emigrációs irodának(Immigration bureau New Zealand)válaszoltak e-mailben,hogy a feltételeknek megfelelünk és belefogatunk a következő lépésbe,sőt ,felhivtak telefonon de sajnos az üzenetrögzitőmet tudták elérni(levoltam merülve)de nekünk ez puszta állom marad mivel nem állunk úgy anyagilag hogy fojtatni tudjuk a dolgot(pont ezvéget szerenék lelécelni szerbiábol).Csak azt akartam mondani,hogy mind azoknak a magyaroknak akiknek sikerült kijutni sok szerencsét és kitartást kivánok és tartsonak össze mert az irigykedés a magyarok betegsége.Nektek is kivánom,hogy jobb életetek legyen mert amin eddig keresztül mentetek megérdemliktek.Üdv Zoltán

    ReplyDelete
  6. Mindenhol van ilyen ember is, olyan is. Sajnálom, hogy sok olyannal találkoztál, aki a rosszabbik fajtából" való. De nem lehet általánosítani. Nekem is vannak barátaim akik nagyon rendesek, segítőkészek, én is annak tartom magam, és ilyenkor nagyon rosszul esik, hogy - még ha rossz tapasztalataid is vannak - általánosítás áldozata vagyok. pl hogy a magyarok irigyek egymásra... Vagy nem segítőkészek. Minden nemzetnél vannak ilyenek, meg még rosszabbak is - hidd el nekem egy multicégnél dolgozom és ismerek pár nációt.
    Szívből remélem, hogy valóban megtaláljátok a boldogságotokat e távoli földrészen, és az is aki olvassa magyar ember és mégis úgy dönt hogy itthon marad, remélem nekik - nekünk is egy boldogabb és tehetősebb jövő adatik meg.

    ReplyDelete