Saturday, January 5, 2008

Iskola elott

Ezt a post-ot me'g a felesegem irta meg valamikor szeptember elejen, amit egy kicsit - kozosen – atszerkesztve bedobunk a kozosbe.:)


Haat, akkor kezdodjon a post-ja.:)

Szerintem, Uj-Zelandon a szocialis halo bizonyos reszei sajnos nem olyanok, mint Magyarorszagon.
Sok mindent lehet mondani Magyarorszagra, de a szocialis halo bizonyos reszeivel (nyugdij rendszer, tarsadalombiztositas, iskolaztatás, csaladtamogatas) Uj-Zeland nem veheti fel a versenyt.
Magyarorszagon leteznek ingyenes bolcsodek, ovodak es az oktatas is ingyenes a kozepiskola befejezeseig (meg a foiskolan/egyetemen is van lehetoseg ingyen tanulni). Es ezekben az intezmenyekben foznek a gyerekeknek, ami nagyon jo es kenyelmes dolog.
Meg tankonyvet sem kell venni, mert a konyvtarban adnak azoknak, akiknek nincs arra lehetoseguk. A szulok kapjak a kulonbozo juttatasokat, mint a GYES, Csaladi Potlek, Gyermeknevelesi tamogatas.

Aki nagycsalados, az ingyen kap tankonyvet, felaron vagy ingyen etkeztetheti a gyerekeit az iskolaban, es kozmutamogatasban is reszesulhet. Ha lakast akar venni, minimalis kamatu hitellel megteheti.

Haaat, itt ilyenek nincsenek vagy en nem tudok roluk.:( Meg az allampolgaroknak sem. Itt nincs olyan, hogy ingyenes egesznapos bolcsode, ovoda, vagy iskola vagyis iskola van ami megsem ingyenes.:) Majd az iskolaval foglalkozo post-bol meg fogjatok erteni.

Itt mindenert fizetni kell. Nincs olyan, hogy GYES vagy GYET vagy Csaladi Potlek, nincs olyan, hogy valaki foallasu anyakent otthon szeretne maradni a gyerekeivel, es az allam fizet erte 8 evig. A GYES alatt nem lehet elvegezni ingyen a foiskolat, vagy a munkanelkuli hivatalok altal meghirdetett OKJ-s kepzesek egyike:) Pedig milyen jol jott !
NZ-n, ha valaki szul, akkor a baba 14 hetes koraig otthon lehet, es addig kap anyagi tamogatast. Utana mar nem. Ezutan, ha otthon maradsz, akkor kiesik az egesz fizetesed. Mas valasztasod nem igen van, mert egy pici babat nem hagy senkire az ember napi tobb orara. Tehat az allampolgarok ill. a Permanent Residence-szel renelkezok a kovetkezo tamogatasokat igenyelhetik (biztos van mas is, csak en nem tudok roluk):


Ovodakrol


Ha a gyerek ket eves, mehet maganovodaba, kb. heti 200 NZ dollarert. Amikor betolti a 3. eletevet, akkor mar kap (papiron) heti 20 ora "ingyenes" ovodai nevelest. Azert irtam, hogy papiron, mert valojaban az a 20 ora nem egesz 20 ora, hanem 15-16,5 ora egy hetre. Azt, hogy ingyen van, azert tettem zarojelbe, mert valojaban nem ingyenes, hanem orankent 2-3 dollart kernek a szuloktol. De meg mindig jobb, mint a heti tobbszaz dollaros tarifa:) Ketfele session van: delelotti es a delutani. Van ahol a kicsiket a reggeli sessionba teszik, a nagyokat meg a delutaniba, van ahol forditva, de van olyan is, ahol vegyesek a sessionok. Alltalaban eleg hosszu varolista jellemzo a jobb helyekre. Velunk tortent meg: bementunk egy kiszemelt oviba naivan, hogy beirassuk a gyereket. Jon a vezeto ovono, nagyon udvarias, kerdezi, hogy miben segithet. Mi mondtuk, hogy hat szeretnenk tajekoztatast kapni a beiratasrol...Erre o megkerdezi, hogy babat varunk? Mondom neki, hogy nem, miert? Hat csak azert kerdezi, mert a varolista terhes kismamakkal van tele...Azt hittuk, hulyeskedik, de utobb kiderult, hogy nem. Altalaban a ovodakban 5 eves koraig lehet a gyerek.

Community Creche

Ez amolyan bolcsode szeru megoldas, de inkabb arra jo, ha az anyuka elszeretne menni fodrszhoz, vagy edzoterembe, vagy nyugodtan bevasarolni:)
Par honapos kortol 3,5 eves korig lehet gyerekeket hozni.
Ezt maximum 3-szor lehet egy heten igenybe venni. Altalaban fel 1o-tol 12 oraig.
Az arak biztosan mindenhol elteroek, de kb. 10 dollar egy alkalom. Ha beiratkozol a Community House altal meghirdetett tanfolyamok egyikere (varras, agyagozas stb.) addig arra az idore ingyen es bermentve beadhatod a gyereked. Egy tanfolyam altalaban 80 dollar 1 termre.
Ha sok a szabadidod, akkor besegithetsz, mint helper. Ilyenkor arra az alkalomra ingyen van ott a gyereked. A helper feladata, hogy figyeljen a gyerekere, segitsen a reggeli elkesziteseben stb.
Ahova mi jartunk, az ez egy jol felszerelt kis hely volt, es nagyon gyerekcentrikus. Nincsenek Chow-Chow babak, es Mattel barbik, de vannak olyan jatekok, amiket nem tudom, honnan szedtek:)
Nagyon lelemenyes dolgok vannak. Pl. a hinta egy muanyag hordo, aminek a kozepen van egy nagy ablak vagva. A gyerkoc bemaszik a hordo szajan, es a lyuknal felul, es hintazik:)
A masik nagyon aranyos jatek, hogy a kertben levo maszokahoz egy muanyag esoelvezeto cso van tamasztva, es a gyerkoc fentrol leguritja az autot a csovon. Sok hasonlo egyszeru, de jo szorakozasi lehetoseget biztosito jatek van. A gyerekek ugyanolyok, mint a vilagon mindenutt. Gyereke valogatja. Tehat mi olyan infokat, kaptunk, hogy itt a gyerekek bekesen jatszanak egymas mellett, sohasem veszekednek, ha ez nem is, de az biztos, hogy a gondozonok nagyon nyugodtak/kedvesek a gyerekekkel. Sohasem cibaljak a gyerek fulet, csak megkerik Oket.
Itt is vannak kinti es benti programok egyarant.

Szoval nem tul kenyelmesek a megoldasok. Itt nem szulnek egy gyereket sem:)

40 comments:

  1. mindezek melle mennyit vonnak le az ember fizetesebol ado, jarulek, ilyenolyan cimszo alatt? ongondoskodas van, vagy ennek ellenere megkopasztanak?

    ReplyDelete
  2. Az adorendszer itt baratsagosabb (lepcsos rendszer es max. 39%-ot vonnak).
    Pl.:
    Ha evi bruttod:
    = 38000 NZD alatt van, akkor az adod 0 NZD
    = 60000 NZD, akkor az adod kb. 15000 NZD
    = 80000, akkor az adod ossz. kb. 22500 NZD.

    Itt nincs nyugdij- es TB jarulek. De, nincs is szinte nyugdij (azt hiszem heti max. 270 NZD/het korul van, ami nekunk soknak tunik, de itt szerintem a semmivel egyenlo).

    Itt nem megyunk dokihoz, csak ha tenyleg valami komoly baj van, mert csak ha bekoszonsz neki mar az kb. 20 NZD gyereknek es kb. 70 NZD a felnottnek.

    A fogorvoshoz valo bekoszones pedig - nekunk - 280 NZD volt (harom fogorvos kozul) fogszabalyozo ugyben (persze ebben nincs a keszulek csak a felvilagositas:)). A fogszabalyozora meg kb. 2000-6000 NZD-ig kaptunk ajanlatokat gyerekenkent.

    Amugy ez az egesz egy kicsit (vagy talan) sokkal bonyolultabb, de igy 4 honap utan azt mondjuk, hogy itt nehezebb, de talan nyugodtab az elet.:) De, ugye ez teljesen szubjektiv es egyentol fuggo...

    Igazabol nehez osszevetni az egeszet. Pl. kevesebb adot fiszetsz, de viszont mas elviszi a kulonbseget (doki, suli, lakasberles stb. stb. stb.). Errol, nagyon nehez objektiven irni, ezert meg sem probalom.:)

    ReplyDelete
  3. Bocsi ez kimaradt.
    Az biztos, hogy itt sok mindent nem engedhetunk meg olyat magunknak, amit otthon csi'po"bo"l/lazan megtehettunk. De, erre azert ma'r az otthoni kalkulalas (kiadas/bevetel aranyai, koltsegek, arak stb.) alapjan is szamitottam.
    Igaz, atelni egy kicsit mas, mint csak elkepzelni.:)

    ReplyDelete
  4. Na Hali! Aszittem már repültök visszafelé:) Dobj egy levelet az emilemre, hogy tudjak írni, mert nincs meg!

    BUÉK Nektek!

    Boki

    ReplyDelete
  5. Juhííííí! Nagyon örülök hogy írtál, írtatok, köszi! Naon várom az iskolás részt...
    Azért csak nagyon böki a csőröm... hogy lehet dícsérni a magyar rendszert, de nektek komolyan számított valamit a családi pótlék, valaha is? Havi 5400 Ft, még egy cipőt sem lehet venni belőle. Az ebédért az iskolában ugyanúgy fizetni kell, és mellé bizony kell adni uzsonnát is.
    Az orvos pedig majdnem ingyen van, valóban... csak éppen az ellátás színvonala olyan kritikán aluli, hogy mire kijössz, rosszabbul vagy mint előtte voltál.
    Nagyon jó lenne, ha futna időtök az írásra. Cserébe mondjuk írok nektek rossz dolgokat magyarországról meg az USÁról, hogy erősítsen titeket a döntésetek helyességében:)

    ja és búék!

    ReplyDelete
  6. Szia,

    A mi estunk kicsit mas, mert sokan vagyunk. Nagycsaladosknet rengeteg kedvezmeny jart.
    A magyar orvosakkal nekunk csak jo tapasztalataink voltak es vannak. A szuleszektol a fogorvosig. Persze, itt is vannak jo orvosok, mint mindenhol.
    Ez kenyes tema es szubjektiv, ebbol nem jovunk ki jol:) Vegul is nem bantuk meg, hogy kijottunk.

    ReplyDelete
  7. magyarorszagon sincs semmi ingyen.. az orvos sem mert az adobol folyik el a penz a semmire.. Nz ilyen szempontbol igazsagosabb mert aki igenybe vesz egy szolgaltatast az fizesse es ne az allam es a tobbi ember akiknek nincs koze hozza... a szocialista vivmanyok a 21.szazadban nem mukodnek, az magyar egeszsegugy, iskolarendszer, muvelodesi es kulturalis rendszer romokban hever

    ReplyDelete
  8. En is ujzelandi magyar vagyok most
    eppen pesten vagyok.Magyarorszagon
    semmilyen szocialis halo nincs!
    Az orvos baksisert dolgozik es elotte
    szepen kifizeted atb jarulekot.Uj-Zelandon sokkal erosebb
    a szocialis halo:nincs tb es meg is kapsz tobb mint 10 fele segelyt eleted vegeig.Ott is van csaladi potlek.
    Gabor

    ReplyDelete
  9. Magyarorszagon teljes kizsakmanyolas
    van,nincs a munkavallalonak joga
    mivel minden a korrupcion mukodik.
    Mit gondolsz miert van annyi hajlektalan itthon es Uj-Zelandon lattal hajlektalanokat?Itthon az ingyenes oktatas azt jelenti,hogy
    20000 ft csak a tankonyv.Gabor

    ReplyDelete
  10. Valoban van valami gyerekek utan jaro nagyon keves osszeg. Nagycsaladosoknal talan nem is eri el a magyar osszeget.
    A hajlektalan Magyarorszagon nem azert van az utcan, mert nincs hajlektalan szallo. A tankonyv a nagycsaladosoknak ingyenes. Ahova mi jartunk iskolaba (Magyarorszagon), ott volt tankonyv kolcsonzesi lehetoseg. Biztos van olyan munkahely Magyarorszagon, ahol nincs joga a munkavallalonak. Szerencsere, mi nem talakoztunk ilyennel.

    ReplyDelete
  11. Nz egy joleti orszag, magyaroszag orszag (majomorszag) nem az :) az mindent elmond.. lehet valasztani

    ReplyDelete
  12. Igen, a valasztas lehetosege valoban nagyon fontos, es jo hogy van:)

    ReplyDelete
  13. azt latni kell hogy magyarorszagon a munkatorvenyek nem mukodnek, nincsenek kifizetve a tulorak, modern rabszolgasagban dolgoztatnak, minimalberre jelentenek be, stb.. senki nem akarja fizetni a lenyulasokat, de ugyanakkor mindenki mindent ingyen akar... sajnos mar 10-15 evvel ezelott mindenkit meg kellett volna fingatni aki nem ad szamlat, nem fizeti az adot, aki nem fizeti a TB-t, aki nem fizeti a ceges adokat, stb... es akik azt csinaljak/csinaltak azok kovetelik a leghangosabban hogy ne legyenek megszoritasok... na emiatt (sem) lesz magyarorszagon valtozas... talan 40 ev mulva egy uj generacioval

    ReplyDelete
  14. Az nenkunk sem esett jol, hogy mig fizetjuk az adot, addig masok kibujtak alola. Most szigoritottak (vagy most fognak) a tb nemfizetokkel szemben. Remeljuk sikeres lesz:)

    ReplyDelete
  15. A fizetos maganovodarol tudok irni, ha erdekel valakit!
    Nekunk 190 dollar/4 nap. Kenytelenek voltunk ezt valasztani, mert a felesegem munkahelye csak egy evig tartotta az allast. Szerintunk jot tesz a gyereknek, egy 1 evessel mar allandoan foglalkozni kell es ezt ott megteszik vele. Kajat kap, de tejport meg pelenkat nekunk kell vinnunk.
    Kb. 4 gyerekre jut egy ovoneni es nagyon figyelnek a kolkokre! Kalap mindekinek kotelezo a napsutesben es fulig bekenik oket naptejjel. Van kis udvar egy csomo jatekkal, homokozo stb. Semmi rosszat nem tudok irni roluk, bar ennyi penzert legyen is jo.

    ReplyDelete
  16. Kedves Agica,
    Szerintem te a holdon elsz es nem magyarorszagon!
    Magyarorszagon totalis kizsakmanyolas
    van minden szinten es nulla a szocialis halo.Totalis korupcio minden szinten,beleertve az igazsagszolgaltatast is.Az a gazdag aki lenyul valamit,magyarul rablo.Az atlag ehezik csak te nem latod.
    Gabor

    ReplyDelete
  17. Kedves Gabor,
    A szocialis halo eleg tag fogalom. Mi ennek egy reszet (csaladtamogatas, iskolaztatas es nyugdijrendszer) emeltuk ki. A tobbirol(munkanelkulisegrol, hajlektalansagrol,fogyatekos ellatasrol stb.) nem tudunk mit irni.

    ReplyDelete
  18. Kedves Agica,
    A szocialis halo nem tagg fogalom,hanem nagyon konnyen kitapinthato.
    Uj-Zelandon ugyebar nincs semmilyen
    tarsadalombiztositasi jarulek es igy
    is adnak mindenkinek:csaladi potlekot
    hetente,lakastamogatast hetente es
    ha munkanelkuli vagy akkor munkanelkuli segelyt hetente az eleted vegeig.Ugye 6 eves korig ingyenes az orvosi ellatas a gyerekeknek.Tovabba minden szulest
    kovetoen kapsz 1800 nzd tamogatast.
    Magyarorszagon a havi tb befizetesebol lehet adni gyest,ingyenes bolcsodet,ovodat es
    semmi mast.Uj-Zelandon a ferj keres
    annyit ,hogy a feleseg otthon lehet
    a gyerekkel es jutanyos aron van ovodai elhelyezes -igaz csak 3 eves
    kortol.
    Magyarorszagon ezek a juttatasok
    egyre kevesebbek es kevesebbek es
    par ev mulva mar tortenelem lesz.
    Gabor

    ReplyDelete
  19. Sziasztok!
    Eddig csak huseges olvasoja voltam a blognak, most viszont nem birom megallni, hogy ne irjak be!
    1.5 eve vagyok ittkinn es nem tudok sokat az itteni csalados dolgokrol, de kiwi kolleganom sokat mesel. O mondta peldaul azt is, hogy 20 dollart kell fizetni, mikor 2 eves gyereket orvoshoz viszi, tehat Agicanak igaza van ebben (is).
    Magyarorszagon dolgoztam egy ideig az egyik altalanos iskola gazdasagi irodajaban, igy tudom, hogy nagycsaladosoknak ingyen jar a tankonyv es etkezesben is iszonyat nagy tamogatast kapnak! (Most arra nem terek ki, hogy a 2 gyereket egyedul nevelo anya, akinek a fizetese epp eleri azt a szintet, ami mar esik bele a segelyt igenyelheto szintjebe, annak csak a gyerekek napi harom etkezesere elment a fizetese!)
    Tehat Agicanak abban is igaza van, hogy a nagycsaladosok nagy tamogatasokat kapnak - de Magyarorszagon kell a gyerek, mert lassan kihalunk, itt pedig tamogatasok nelkul is sokan vallalnak.

    Amit nem ertek: miert van az, hogy valaki ennyi idot es energiat tolt a blog kitoltesere (fokent azert, hogy masokat segitsen ezzel) es igy kotekednek vele?!

    Nagyon szeretem a blogotokat es mar sok mindenkinek ajanlottam is! Csak igy tovabb!!!
    Renata

    ReplyDelete
  20. Kedves Renata,
    En ujzelandi allampolgar vagyok es
    engedtessek meg,hogy legyen sajat velemenyen magyarorszagrol es ujzelandrol.
    Ugy gondolom,hogy nem latod a fatol az erdot mivel ha annyira jo neked,
    hogy kapjal tankonyvet es ebedet-ingyen- magyarorszagon akkor mit keresel Uj-Zelandon?
    A gyes,az ingyen ovoda es a fent leirt ingyenes tankonyv es kaja az
    mennyire kompenzalja a tb es az szja befizetest?Arrol nem beszelve,
    hogy a lakossag fele feketen dolgozik-nem onszantabol- es igy eleve kiesik minden tamogatasbol.
    Gondolom az a bajod,hogy nem vagy
    allampolgar es igy csak egy far cry
    minden ujzelandi juttatas.
    Mellesleg egy etkezes egy iskolaban
    kb havi 6000 ft es a tankonyv egy
    honapra 2000 ft,azaz 8000 ft tamogatas per ho.Havi tb jarulek
    minimum mindennel 30000 ft.
    Akkor mirol beszelsz?
    Fontosnak tartom felhivni a figyelmet azoknak a honfitarsamnak
    akik dontes elott allnak,hogy miert
    sokkal jobb Uj-Zeland.
    Azt is szamold ki ,hogy havi 30000
    forintba kerul plusz vizitdij az orvosi ellatas magyarorszagon!
    Azt is szamold ki,hogy a rengeteg ember aki feketen vagy minimalberen
    dolgozik magyarorszagon az mennyi
    nyugdijat fog kapni-a heti 270 nzd
    vel szemben es a nincs tbvel szemben.
    Gabor

    ReplyDelete
  21. Meg annyit a hires magyarorszagi szocialis halorol,hogy az unokatestverem elment munkanelkulire-amelyet csak hat honapig adnak-es sok eves munka utan
    kap havi 31000 forintot.Ezt is csak
    harom honapig,s utana kemeny 22000
    forintot kap a kovetkezo harom honapig.
    Altalaban a most kivandorolni keszulo
    honfitarsaink fiatal egyedulallo emberek tehat nem mindenki nagy csalados igy nekik ez a havi nyolcezer forint nem jar.
    Gabor

    ReplyDelete
  22. A munkanelkuli segely az nem alanyi jogon jar, munkaviszony es jovedelemfuggo...
    Mi amit irtal, az joval felulmultuk... 9 ev munkaviszony es mernoki fizu... Igaz, van egy plafon, ami a max.
    Ismet futottam egy kort a csp es gyes ugyeben. Alanyi jogon az itteniek a tax-kedvezmenyt kapjak. Masrol nem tudnak(marmint ami ezzel a temaval kapcsolatos)
    Persze, a munkanelkuli szulok es a letminimumos csaladok esetet nem ismerem, hogy Ok mit kapnak pluszba, az mas tamogatas. Mindenrol nem tudunk irni, csak amiben benne vagyunk:))

    ReplyDelete
  23. En meg ugy ismertem a csaladi potlekot,hogy family support es az
    uj neve 2007tol family tax credit.
    Ha munkenelkuli vagy akkor az osszes
    benefittet a work and incometol kapod
    es ez esetben a family tax credit
    jovedelem fuggetlen csaladi potlek.
    Ha dolgozol akkor valtozik a family tax credit jovedelem fuggo csaladi
    potlekra es ezt a benefittet az IRD-
    tol kapod meg ket hetente.
    Gabor

    ReplyDelete
  24. Az biztos,hogy minimum 2 eves tartozkodas kell a fobb segelyekre
    es residency!
    Hetvegen osszealitok egy ilyen tablazatot de egyenlore nem sokan
    erdeklodnek utana.
    Mi tenyleg a gyerekunket ingyen vittuk az orvoshoz Aucklandon 6 eves
    korig es mivel a felesegem a masodik
    gyereket a North Shore Hospitalban
    szulte meg kaptunk egy azonnali
    allampolgarsagot a fiunknak es vele
    1800 nzd.Nem tudom ma ez hogyan
    valtozik.
    Gabor

    ReplyDelete
  25. Ja es ez 2000ben volt es akkor meg
    3 ev tartozkodas utan adtak allampolgarsagot ugy ,hogy turistakent ott voltunk majdnem 1
    evet es az is benne volt a harom evben.

    ReplyDelete
  26. Szerintem az a tablazat jo, ha fent van, persze, ha van idod megcsinalni:)
    Soha nem lehet tudni...Lehet, hogy holnaputan mar valakinek segiteni fogsz vele...

    ReplyDelete
  27. Ja kulonben gratula a blogotokhoz,
    nagyon klasz es sok sikert mindenhez.

    ReplyDelete
  28. Koszi:)
    Meg talan jon egy post a munkaval kapcsolatban, de ilap "fel" tole...

    ReplyDelete
  29. A munka szerintem nagyon szerencse fuggo.En talalkoztam nagyon sok
    csalodott magyarral Aucklandon es
    nagyon sok sikeres magyarral is.
    Az Ilap az mit jelent?

    ReplyDelete
  30. Pali,
    Szia es neked is gratula.Elvezitek
    a Takapuna Beachet?Ha Takapunan jartok akkor menjetek el a Hurstmere
    Road sarkara es a saroktol par uzletre van egy kambodzsai hazaspar
    akinel Ujzeland legjobb halait megtalalod:tarakihi vagy snapper.
    Gabor

    ReplyDelete
  31. Ami Renatat illeti, neki is lehet sajat velemenye Magyarorszagrol es Uj-zelandrol, ahogy nekem is, es barki masnak is.
    Nem hiszem,hogy az a baja, hogy nem allampolgar. Nem is biztos, hogy az a célja, mint ahogy nekunk sem. Egy kis "kirandulas":)
    Az, hogy kinek hol jobb, nem lehet altalanositani. Aki otthon feketen dolgozik, annak valoban nem lesz jo a nyugdija. De aki a katasztrofavedelemnel dolgozik, az 45 evesen nyugdijbamehet netto 250 ezer Forinttal, az ne jojjon ide nyugdijasnak:) Igaza van Renatanak a tamogatasokkal kapcsolatban. Kemenyen adjak annak, aki egyedul neveli a gyerekeit, vagy ha sok van neki. Ha valakinek 4-5 gyereke ingyen eszik (naponta 3-szor) es ingyen tanul a suliban, az havi szinten nagy konnyebbseg. A mi esetunkben a lakas sokat elvisz. Hiaba akarsz kisebb lakast berelni, hogy olcsobban megusszad, nem adjak ki neked.

    ReplyDelete
  32. Agica,Renata
    Tiszteletben tartom a ti velemenyeteket de en nekem akkor is
    semmi a napi suli kaja tamogatas
    meg a tankonyv.Szerintem nagysagrendet kell nezni es nem a
    frutikat kell szamolgatni.
    Szerintem kimenni Uj-Zelandra csak
    par evre az nagy luxus mivel az otthoni lakas eladas bevetel Uj-Zelandon nagyon hianyozni fog a koltsegvetesbol.Ha berelsz akkor
    csak szenvedes lesz az eleted nagy
    csaladdal,mint work permittes.

    ReplyDelete
  33. A minimalberesek meg a feketen dolgozok sajnos mar egy atlag magyar esete magyarorszagon es nem egy feher
    hollo.

    ReplyDelete
  34. Most telefonon felhivtam a fiam keresztannyat Aucklandon es a kovetkezoket mondta a gyerekorvosi
    koltsegekrol:ha van community service card akkor max 10 nzd-t kerhet az orvos-gp- egy vizsgalat utan 6 eves
    kor alatt.Ha nincs community service
    card akkor max 15 de a north shoreon
    pld Milford ingyenes a vizsgalat
    6 eves kor alatti gyerekeknek.Tenyleg
    eleg nagy a szoras mivel az orvostol
    fugg.

    ReplyDelete
  35. Ezert nem keszult es nem is fog keszulni olyan post,ami az orvoi ellatasrol szol.
    Nem lenne eleg ra az itt eltoltott ido:)
    Nagyon kulonbozo osszegek vannak. Nem lehet altalanositani. Van aki 10 dollarral megussza, van aki 30 dollart fizet...Felnott rendeloben is van aki 20 dollarbol kijon, van aki ennek a tobbszoroset otthagyja.

    ReplyDelete
  36. A lakasberlessel kapcsolatban annyi
    megjegyzesem lenne,hogy Uj-Zelandon
    katasztrofalis minoseguek a lakasok.
    Nincs szigeteles es ehhez kepest azert estenkent zord az ido 6 honapig.Ez alol kivetelek bizonyos
    apartmanok de azok arany arban vannak.Pld www.bribancapartments.co.nz
    A legolcsobb jo minosegu apartmant
    3 szobas heti 600nal kezdodik.
    Ugyanezeket az apartmanokat Brisbane-
    ben majdnem a feleert megkapod es
    orok nyar van............

    ReplyDelete
  37. Kedves Magyarok kérlek adjatok tanácsot szerintetek bele merjek vágni egyedül 7 gyermekkel 19,18,16,13,11,9,7,évesek a gyermekeim . Szakmáim kereskedő, illetve bölcsödei gondozónő.Első körben 2 nagy gyermekem önkéntesprogramban ki tud jutni egy évre a többit meglátjuk írjatok kérlek köszönöm

    ReplyDelete
  38. Anett en mar regen nem elek Zelandon, igy tanacsot sem tudok adni.

    ReplyDelete