Wednesday, February 25, 2009

Utlevel igenyles "Operencian tul"-rol

Elofordul, hogy valakinek szuksege van uj utlevel igenylesere abban az esetben is, ha a meglevo utlvele me'g ervenyes. Pl. Akkor, ha nyaralni szeretne es az adott orszag kikoti, hogy belepesnel az utlevel me'g x ideig (alt. 6 honap) ervenyes kell, hogy legyen.

Ilyenkor, ha az ember a me'g le nem jart utlevelet csereli le egy ujra, akkor joval egyszerubb dolga van, mintha a mar lejart utlevelet szeretne ujra cserelni. Amennyiben valaki csak lejart Utlevellel rendelkezik, es nincs ervenyes magyar szemelyi igazolvanya (14 alatti gyereknek nincs) vagy 1 evnel nem regebbi allampolgarsagi bizonyitvanya, akkor minden esetben allampolgarsagi vizsgalatra van szukseg. Ez meg eleg maceras es hosszadalmas ugyintezes idot vehet igenybe.

Szoval, az elso lepes, ami a meg' az ervenyes utlevel kicserelesehez szukseges, az az hogy elozetes egyeztetes utan fel kell keresni az uj-zelandi magyar konzult a szukseges dokutmentumokkal/fenykepekkel (mi a Szabo Miklosnal voltunk Aucklandon, aki egy nagyon kedves, segitokesz ember, es jo nagy a zajturo kepessege:)) es ott helyben kitolt egy utlevelkero lapot, felragasztja a fenykepeket. Ha kiskoru az illeto, akkor mindket szulonek ala kell irnia az Utlevelkero lapot a konzul elott. Ha pedig mar betoltotte a 18-at, akkor sajat maganak kell alairni, de ugyanugy a konzul elott.
Az utlevelkero lapot postai uton is megkaphatjuk es elore is kitolthetjuk, de alairni ezt is csak a konzul elott lehet.


Szukseges dokumentumok listaja:
- utlevel
- utlevelenek fenymasolata (helyben is van fenymasolo, a fenymasolatot a konzul Ur hitelesiti)
- utleveligenylo urlap
-felbelyegzett valaszboritek
-2 db fenykep (jominosegu fotopapirra nyomtatott kep is megfelel)

Kiskorunak az utlevel igenylese 40 ausztral dollarba kerul, felnottnek pedig 110 ausztral dollar (2009 februari ar). Ezek tartalmazzak az uj utlevel postakoltseget Canberrabol Uj-Zelandra. Ezt az osszeget ketfelekeppen lehet fizetni: bankdraftban, ami barmelyik bankfiokban kaphato, vagy egyszeruen egy vastag boritekban atkuldjuk a penzt (ez utobbi nem olyan hivatalos, de elfogadott). A bankdraft-nak plusz koltsege van. Az egesz cuccot sajat magunknak kell Canberra-ba postazni a Konzul Ur altal megadott cimre. Negy eves korig 2 evre kapja meg a gyerkoc az utlevelet, majd 4-18 eves korig 5 evre. Amikor az illeto betoltotte a 18. evet, akkor 10 evre is igenyelheti az utiokmanyt.

A kerelmet december 23-an adtuk be. Februar 17-en (kedden) idetelefonalt egy kedves holgy a canberra-i nagykovetsegtol, hogy Bendeguz utlevele visszaerkezett hozzajuk Magyarorszagrol, legyek szives postazzam a gyermek regi utlevelet ervenytelenitesre.
Masnap postaztuk az utlevelet a canberra-i nagykovetsegre (kb.20 NZD volt a biztositott level).
A kovetkezo telefonhivast februar 23-an kaptuk, hogy a mai nap megkaptak a regi utlevelet, amit ervenytelenitettek, es a holnapi napon postazzak az ujjal egyutt. Februar 27-en a kezunkben volt az Utlevel. Nagyon rovid ido alatt lezajlott ez az egesz procedura. Ket honap alatt elintezodott az egesz. Nagyon gyorsan dolgoztak a magyar es az ausztral ugyintezok, le a kalappal elottuk. Izgulni meg nem is volt idom, most akartam csak elkezdeni marciusban... Nagyon sok remhirt hallottunk az utlevel igenylesrol. Ezt meg kell cafolnom. A mi esetunkben (a me'g ervenyes utlevellel) nem volt bonyolult a dolog, es nagyon gyors volt annak ellenere is, hogy a karacsonyi szezonban kuldtuk at, meg ott volt a ket unnep kozotti idoszak is, es az uj ev kezdete is, raadasul az igenyleseket elkuldik Magyarorszagra, majd onnan megy az uj utlevel Canberra-ba.
Szoval tenyleg egy szavunk sem lehet. Kedvet is kaptunk, igy beadunk egy felnott utlevel kerelmet is. Na, ez nem igaz, mert nalunk nincs felnott, mert mindenki Pan Peter effektusban szenved, de egy bizonyos kor felett mar sajnos felnott arat kernek.

Mindenkinek azt ajanlom, hogy mielott lejar az utlevele, azelott igenyeljen ujat.
Ez egyszerubb es ezaltal rovidebb idot vesz igenybe, mint ha a mar lejart utlevel helyett igenyelunk egy masikat, mert az joval hosszabb ugyintezesi idot vehet igenybe.

No comments:

Post a Comment