Friday, March 27, 2009

Allando Ittartozkodasi Engedely
(Permanent Residence Permit)

Megszuletett ez a poszt is, ami egyben az utolso lesz innen Uj-Zelandrol.
Szoval, eddig csak Work Permitunk es Visank volt. Ilapnak talent work permit-je volt, ami azt jelenti, hogy 2 ev munkaban toltott ido utan, ha jelentkezik a PR-re, akkor konnyitett proceduraval megkaphatja azt. Mi nem szerettunk volna ket evet varni, mert hamarabb szuksegunk volt a PR-re, ezert 1 ev munkaviszony utan beadtuk a kerelmet.
Tehat, 2008. november 26-an adtuk be a PR kerelmet es 2009. marcius 04-en megkaptuk a levelet a bevandorlasi hivataltol, amiben ez allt: "I am pleased to tell you that we have approved in principle your application for a New-Zealand residence permit".
Gyorsak voltunk, nem? Megmondom oszinten, hogy nem gondoltuk volna, hogy ilyen hamar meglesz. Egy "tevhitet" azonban most szeretnek eloszlatni, megpedig azt, hogy az IELTS vizsga kotelezo a PR statuszhoz. Ez nem igaz, az IELTS nyelvvizsga nem kotelezo a PR-hez . Nem kotelezo sem a fo jelentkezonek, sem a tarsnak. Persze, kerhetik barkitol. Az officer hataskorebe tartozik, hogy kitol keri.
A mi eseteunkben, Ilap akkor mentesul(het) az IELTS vizsga alol, ha tobb, mint egy eves foallasu munkaviszonnyal rendelkezik, mint "Skilled Migrant". De, az Immigration Officer, ettol fuggetlenul is bekerheti az IELTS-t.

A tarsra is hasonlok vonatkoznak, de ez tul bonyolult, hogy erdemelgesen le lehessen irni. Szoval, a koztudatban annyi van, hogy a tarsnak mindenkeppen kell IELTS nyelvvizsga.

Tolem nem kertek az IELTS nyelvvizsgat. Az egesz csak annyi volt, hogy Ilapnak irt az Immi officer egy e-mailt, hogy szeretnenek az en munkaltatomtol egy levelet, hogy milyen az angolom.
Valami ilyesmi volt: "Evidence of English Language for Agnes (for example a letter for her employer)"

A munkaltatom sajnos nem adhat ki senkirol irasos informaciot, igy egyik reggel felhivta az officer-unket, es szoban megbeszeltek, amire kivacsi volt az ugyintezonk. Igy meg is nyugodtam, hogy "Nnnna, megvolt a lengvidzs ellenorzes..."

Ha, jol emlekszem meg aznap del korul felhivtak Ilapot (nem a mi officerunk, hanem egy masik officer) es elkertek tole az elerhetosegement (mobil es otthoni).
Ilapnak annyi ideje volt csak, hogy megcsorgessen a mobile-on, hogy keresni fognak az Immi-tol, de mar mindegy volt, mert a vonalas mar csorgott.

Szoval, hirtelen ugy ereztem magam, mint akit napozas kozben megtrefalnak a baratai es behajitjak a hidg medencebe.
Szoval, felvettem a telefont es a mi officerunk volt a vonal masik vegen, hogy meggyozodjon arrol a sok szeprol es jorol, amit a fonokom mondott neki.
Amikor mondta, hogy kicsoda es milyen ugyben hiv engem, akkor ugy ereztem, hogy a nevemet sem tudom elmondani, nemhogy angolul leirni a munkakoromet.
Gondolom, mindenki ismeri ezt az erzest:)
Nah, de ezen is tulestunk. Akkor nem tudtam, hogy most "elvagtam-e" magam az angolommal, vagy sem. Haaat, ugy nez ki, hogy nem...
Feltunthetnem magam valami kurva jo angolosnak, de mivel nem vagyok az, - mint sok honfitarsam, - igy nem is fogom.:)
Szoval, ez inkab egy olyan allas-interju szeru volt es nem valami magasszintu tudomanyos eszmecsere. Szerintem 2-3 perc lehetett az egesz.

Ezek utan, csak azt tudom javasolni mindenkinek, aki most szeretne beadni a kerelmet, hogy ne menjen el addig nyelvvizsgazni, amig a hivatal nem keri be a nyelvizsgat.
De, ettol fuggetlenul azert mindenki keszuljon az IELTS vizsgara, ha esetleg az Immi hivatal megis bekerne, akkor mar "masnap" el tudjon menni az "eredmenyes" vizsgara.
Persze, szive joga, ha mar elotte meg akarja csinalni, akkor meg is csinalhatja.
Ez csak egy "kb. 400" dollaros tanacs, amit masra is el lehet kolteni, mint vizsgara.
De, ha menni kell, akkor sajnos nincs mese...

Vartuk, hogy behivjanak a "varva-vart" interjura, de me'g oda sem hivtak be minket,
pedig mar ki is vasaltam Ilap "sza'nde'jbesztje't" is.
Nem ertem, lehet, hogy tul jol sikerult fenykepeket kuldtunk be?:) Ki tudja...

Hab a tortan, hogy Ilap otthoni referenciait az Immi hivatal le sem ellenoriztette.


Ugy gondolom, hogy ennel konnyebb es gyorsabb eljarast ket ev utan sem kaptunk volna.
Akkor most lepesrol lepesre leirok mindent, hogy mi hogy csinaltuk ezt az egesz procedurat ugynok nelkul. Harom lepesbol all az egesz.

1. Elso lepes az EOI (Expression of Interest).
Itt az ember jelzi a szandekat, hogy szeretne PR-t igenyelni.
Ez egy on-line dolog, ami kb. 50 oldalas, es itt minden adatot be kell irnunk magunkrol.
Ha az embernek 140 pontja osszegyulik, akkor automatikusan kihuzzak a pool-bol.
Nem erdemes tul sok pontot beirni, mert minel tobb pont, annal tobb a bizonyitani valo, es
ezek nagyon lassithatjak az ugymenetet. Csak azt kell beirni, amit tutira el is fogadnak, es akkor nem "huzzak le" a pontokat sem.

Ha a bevandoralsi hivatalban atnezik az EOI-t, hogy minden okes-e vagy sem.
Ha mindent rendben talanak, akkor elkuldik az ITA-t.

2. ITA (Invitation to Apply)
Ez tulajdonkeppen a masodik lepcso. Ez egy amolyan szeretet csomag, ami az EOI alapjan kinyomtatott "Application Form"-bol all, plusz es egy udvozlo levelbol amiben az van, hogy orommel ertesitenek, hogy a leirt infok alapjan beadhatjuk az Application-t es az osszes bizonyitekot csatoljuk hozza, majd kuldjuk vissza.

A bizonyitekok alatt ertik az erkolcsi bizonyitvanyt, az Police Certificate-et, az orvosi vizsgalatok eredmenyet, hivatalos ajanlo leveleket, hazassagi anykonyvi kivonatot es par egyeb dolgot, amelyek sajna nem jutnak eszembe. Ja, beadtunk pa
r csaladi fenykepet is, amik bizonyitjak, hogy mi milyen szep harmoniaban elunk evszazadok ota. Ha Ilap meglatja ezt a harmonias mondatot, tuti cenzurazni fogja a ko:cso:g.:)

Majd visszakuldjuk ezt az egesz csomagot a megadott cimre es majd valamikor elkezdik feldolgozni.
Ha ugy gondoljak, hogy a bizonyitekok nem eleg meggyozoek, akkor me'g kernek tolunk tovabbiakat. Pl. mint a mi esetunkben is kertek a "hianypotlast" az angollal kapcsolatosan.

3. Donteshozatal (Decision)
A harmadik lepcso, maga a dontesozatal, ami a beadott application es a bizonyitekok alapjan torteno dontes, ami lehet pozitiv ill. negativ, amelyrol mindenkeppen levelben ertesitenek.
A levelben az allt, hogy orrommel ertesitenek, hogy bla... bla... bla... es adjuk be az Utleveleket es a mi esetunkben csak 1200 NZD Migration Levy-t. Igazsag szerint, 5 eves kor felett 300NZD es 5 eves kor alatt pedig 150 NZD szemelyenkent.
De, a klasszikus nagycsaladoknak (marmint 2 felnott es 3 gyerek vagy tobb), csak a 4 legidosebb ember utan kell fizetni. A legszerencsesebbeknek, pl. 2 felnott es harom 5 ev alatti gyermek, csak 900NZD-et kell fizetni.:)
Ja, a blue-sticker beragasztasa, kb. 3 het.

Orvosi vizsgalat


Az orvosi vizsgalat a kovetkezokbol all
 • Altalanos "allapot" felmerese 150NZD,
 • RTG 90-100 NZD (csak 11 ev felett kell!!!),
 • Teljes verkep 90-100NZD (csak 15 ev felett kell!!!),
 • Vizelet vizsgalat 25-30NZD (5 ev felett kotelezo!!!).

Nekilattunk az orvosi vizsgalatnak... Nem hetkoznapi orvosokkal, nem hetkoznapi vizsgalat.:)

Mi abban a szerencses helyzetben voltunk, hogy egyik ismeros szomszedunk orvos hazaspar.
Addig "panaszkodtam":), hogy a vegen felajanlottak, hogy megvizsgalnak minket (marmint az egesz csaladot) a "ket szep szemunkert". Mondanom sem kell, hogy nem kellett ketszer mondani. Megbeszeltuk, hogy szombat este 8 utan atjonnek hozzank.
Majdnem ugy is torten, fel 10 utan meg is erkeztek:) Betodultak mind az oten (hoztak Ok is a 3 gyereket, igy beloluk volt boven).
Nagyon otthonosan zajlott az egesz:) A sajat kanapenkot fekudve vizsgalt a "doki", amig a fejemen ugralt legalabb 2 gyerek (a tobbi addig a vernyomasmerot tesztelte:)). A magassagunkat a konyhaszekrenyhez allva ceruzaval jeloltek be, majd meroszallaggal utolag lemertuk. Jol szorakoztunk, plane a kolkok, hiszen elveztek, hogy a meregdraga orvosi eszkozokkel vizsgalgatjak egymast:) Vernyomast mertek, szemfeneket vizsgaltak egymasnak, en meg kozben tobb inkfartust kaptam, hogy mennyibe fog ez "fajni" nekunk a vegen.
Szerencsere semminek sem esett baja, huh. A mi vizsgalatunk annak rendje modja szerint zajlott kiveve a feher (zold vagy kek) szinu vizsgalo asztalokat es feher koppenyes doktor bacsikat, neniket. Itt mar barnacsikos/rozsaszin pottyos pizsiben volt mindenki:)
Szoval ezt is kipipalhatjuk.

Mar csak az RTG es a vervetel/vizelet volt hatra. Masnap reggel lerohantuk a kivalasztott "rendelot". A rontgennel eleg sokat idoztunk, mert egy ember csinalt mindent. O volt a recepcios, azaz O vette fel a szemelyes adatokat, ha csongott a telefon azt is, es O csinalta a felvetelt is, es neki kellett leellenorizni, hogy sikeres-e a felvetel. Az orvos hetente egyszer jon be, es akkor nezi meg a felveteleket (lehet, hogy tenyleg komoly orvoshiany van vagy csak olcsobb igy?).
A vervetel kicsit gyorsabb volt, mert ott 3 ember volt, de abbol csak egy vette a vert. De legalabb a papirmunkat nem O csinlata. A pisilesnek nem aszisztaltak, az magunk csinaltuk kisebb-nagyobb "mellelovesekkel". Az eredmenyek mindharom "versenyszamban" 5 nap utan lettek meg. Azt hittuk, hogy viccelnek a jol megszokott "azonnali" hazai eredmenyek utan.
De, a lenyeg, hogy meglettek.
Nekunk tehat csak az RTG -t es a vervetel dijat kellett kifizetnunk.
Az sem volt olyan keves, de hat istenem, laboros szomszedunk meg nincs.:)

Tehat reszletesen:
 • EOI jelentkezes: 2008. oktober. 04., 400 NZD
 • Pool-bol valo kihuzas: 2008. oktober 08.
 • ITA level megkapasa: 2008. november 4.
 • Orvosi vizsgalat: 2008. november 16., 620NZD
 • Orvosi eredmenyek: 2008. november 25.
 • PR Application beadasa: 2008. november 26. 1310NZD
 • Dontes: 2009. februar 27.
 • Utlevelek beadasa es Migrant levy: 2009. marcius 06. 1200NZD
 • Blue sticker: 2009. marcius 18.
Szoval, az osszes procedura alig 4 es fel honapot tartott es 3530 NZD-be kerult, igaz 900-zal tobbe kerult volna, ha nem lenne egy kedves "rabeszelheto" doktor hazaspar ismerosunk.:).

Itt a vege, fuss el ve'le, koss csomot a legvegere!


Ahogy en latom...

Mielott barki repulore ulne (itt most elsosorban a csalados emberekre gondolok), mert Uj-Zelandon szeretne elni es mert: "azt olvastam, milyen gyonyoru orszag, minden milyen zold, milyen nyugodt itt az elet, milyen egyszeu az autovasarlas, milyen kedvesek az emberek, annyira elheto, hogy csak nnnnnna...". Termeszetesen, ezekhez semmi ketseg nem fer.
De, ez nem biztos, hogy eleg a veglegees letelepedeshez, vagy hosszabb tavu (3-4 ev) ittartozkodashoz.

Mivel nagyon-nagyon messze van az orszag, ezert elotte azert alaposan merlegeljen. Egyik serpenyobe tegye azt, ami mellette szol, es a masikba azt, ami ellene. Semmikeppen se vagjon bele addig, amig nem beszelt egy bevandoralsi ugynokkel. Ha turistakent jon ki, elso korben ne hozza a csaladjat, ha nincs a zsebeben sok millio Ft (itt most nem 1-2 milliora gondolok). Azt senkinek sem ajanlom, hogy a meglevo lakasat/hazat eladja, es abbol a penzbol fedezze az utazast es az ittletet...
Elso hallasra jol hangzik az eves 20-30-40 ezer dollar (brutto) kezdo kereset (itt most a szakmunkasokra gondolok egy atlagfizetessel).
De, ha ezert a penzert napi 10 orat kell dolgozni a het minden napjan, es ha ennek a felet mar kapasbol elviszi az eves lakber, akkor mar nem hangzik olyan jol. A maradekbol kell eltartani a csaladot, ami nem csak a kajalast jelenti. Esetleg a ko kemeny ovodai tarifat, az iskolat, ami nem olyan sok, de az eves camp/tabor dijak tobbszaz dollarba kerulnek 1 gyerek esetben, az egyenruhakat, a gyerekek kulonorait (zene, sport, rajz, akarmi).
Ugye ebbol azert jo, ha az ember a vilag vegen egy kicsit felre is tud tenni, hiszen neha jo hazamenni es meglatogani a szuloket/nagyszuloket, tesokat/unokatesokat. Az nem art, ha a gyerkek nem csak fenykeprol ismerik oket, vagy Isten ne adja, valaki korhazba kerul otthon, es szeretnenk meglatogtani, vagy esetleg rosszabb dolog tortenik... vagy jobb, pl. egy eskuvo, ahova feltetlen el "kell" mennunk, vagy csak egy kornyekbeli nyaralasrol van szo, akkor az ne okozzon gondot, hanem a felretet penzunkbol ezeket tudjuk fedezni.
Altalaban ezek a dolgokkal indulas elott nemigen fogalkoznak az emberek.
Majd lesz valahogy... Ez igy is van. Olyan meg nem volt, hogy nem lett volna valahogy.
De, sajnos nem mindegy, hogy hogy lesz az a valahogy.

Azok az emberek, akiknek nem ugy jott be a kinti elet, ahogy elkepzeltek, nem verik nagy dobra azt. Nem szivessen irjak le, hogy: "eleg szarul jott ossze, meg nincs melom, vagy epphogy kifizetnek, pedig reggeltol estig melozom a het minden napjan, es nem tudom, mikor lesz jobb..."
Higyjetek el, sok ilyen van. Talan tobb, mint akinek sikerul. Talalkoztam par ilyen emberrel, szerettem volna, ha megirjak a tortenetuket posztba, de sajnos nem vallalkoztak ra.
A masik dolog az, amikor az ember megkapja a "Work Permit"-et es azt hiszi, hogy mar sinen van. Ez nem igy van. Abbol meg nem feltetlen lesz letelepedes. A "Work Permit" meg elobb- utobb lejar vagy esetleg megszunik a munkahely vagy akarmi. Persze, szerencses esetben lehet hosszabbitani vagy ujat igenyelni, de nem a vegtelnsegig es nem minden esetben.
Raadasul, hiaba van "Work Permit"-je valakinek, ha nem felel meg a letelepedes kriteriumainak, akkor az eletben nem kapja meg a Residence Permit-et es egy ido utan el kell hagynia az orszagot.
Szoval, igazabol tenyleg csak annyit szeretnek tanacsolni, hogy ha mar mindenkeppen ilyen messzire jonnek, akkor nagyon alaposan jarjanak utana a lehetosegeiknek, es ne "vaktaban" vagjanak bele, mert nagyonon csunya "pofara esesek" lehetnek belole.

A fent leirtak termeszetesen nem vonatkoznak a "nagyokosokra", akik "epito jellegu" hozzaszolasaikkal tamogatjak a blogokat.:)

Sok sikert kivanok mindenkinek es remelem beteljesulnek vagyaik.
2010. aprilis 19-en elhagytuk Uj-Zelandot, tovabbi eletunket Ausztraliaban folytatjuk.

(folytatas itt: mezrablo manci)

11 comments:

 1. Köszi szépen a tárgyilagos, mellette és ellene jellegű felmérésre biztatást, nekem jólesik ilyeneket is olvasni (éppen készülünk a családdal odafelé /bár ez a készülés már vagy 3 éve zajlik, de most kezd beérni/).

  Magyarán szólva szeretek olyanról is hallani, hogy nehézségek is vannak, mert ha az ember csak jót hall/olvas, akkor óhatatlanul felrémlik benne, hogy vajon mennyire lehet igaz a tejjel-mézzel folyó Kánaán...
  Ettől amolyan igazibb a dolog, és az ember tényleg kevésbé esik pofira a rózsaszín felhőből kizuhanva (legalábbis ha azon ült előtte :))

  ReplyDelete
 2. Mi lenne, ha megtanulnál magyarul írni? A magyar nyelvben pl. vannak ékezetek. Aki ékeztek nélkül ír, az egy nagy paraszt, akitől el kéne venni a billentyűzetet és inkább fejszét adni a kezébe, az kezébe való szerszám!

  ReplyDelete
 3. Köszönjük a jókívánságaitokat.Mi is sokáig kacérkodtunk,hogy Auckland-ba menjünk,de az álmunk ez idő alatt is mindig Brisbane volt.Sok jó dolgot hallottunk mind két helyről,de anyagi szempontból Auckland elérhetőbb lett volna nekünk.Itthon azt mondták az ügynökségnél,hogy kint ugyan azt a procedúrát kell végig járni mint itthon,de sokkal nehezebb,mert ott mi külföldiek vagyunk a számukra.Az angol tanárunk akihez járunk, 3 évig élt kint Aucland-ben,és az igaz hogy ő is azt mondta,hogy ne egy nagy városi életet képzeljünk el,de viszont szerinte a világon az egyik legideálisabb hely a családoknak.Végül is úgy gondoljuk,mindegy hogy Brisbane vagy Auckland csak el itthonról, a gyerek jövője a lényeg.Olvastuk,hogy mennyire fontos az angol nyelv,döcögve de haladunk vele,munka mellett elég nehéz.De reméljük,hogy Brisbane-ben ünnepeljük az Újévet.Sok sikert kívánunk mi is nektek.

  http://benignifamily.blogspot.com/

  ReplyDelete
 4. Az angol tanarod jol birta Aucklandon...Mi 5 honapig birtuk:) Az AU proceduranak ha megfelelsz, teljesen mindegy, honnan intezed (online-ban). Eleg lassu:)

  ReplyDelete
 5. Sziasztok.
  Ti Állandó vagy Ideiglenes lakosival mentek majd át?
  Mikorra tervezitek, hogy Átköltözök?
  Mi tanuló vízummal megyünk majd ki Brisbane-be angolt tanulni.

  ReplyDelete
 6. Szia

  Mi allando lakusuval szeretnenk menni. Ha ez nem jon ossze, akkor kiwi utlevellel:) De most az allando lakosu procedurat kezdjuk.

  ReplyDelete
 7. Szia Ági,
  Elkezdtem olvasgatni a blogodat eddig még - sajnos - nem botlottam bele, de szerintem sűrűn fogok látogatni. Nagyon korrekt, és pontos írás ez a bekegyzésed, örülök hogy végigolvastam.
  Olgi

  ReplyDelete
 8. Helló Ágica! Állandó lakhatásúval nem tudsz átmenni Aussiba csak Kiwi útlevéllel...Az útlevél kérhető a RP elfogadásától eltelt 5 év után ha nem rosszalkodtál és kb 6-8 hónap mire ceremónia lesz...
  Zsocibá

  ReplyDelete
 9. Szia Zsociba

  A fenti kommentemben termeszetesen az ausztral allando lakosu viumra gondoltam. Ha az nem sikerulne, akkor marad a kiwi utlevel:)

  ReplyDelete
 10. mi is most kaptuk meg igaz alig 1 honap alatt, szoval happy vagyok

  ReplyDelete
 11. Sziasztok
  Tudtok valamit a menedékjogról ha valaki azt kérne ha kimegy akkor mik a lehetőségek? Kérlek ha tudsz akkor az emailemre írj szuszmurusz@maffia.hu a blogom neve szuszmurusz. Előre is köszi

  ReplyDelete